Mensen blijven in hun comfortzone en vragen zich niet af of ze wel effectief en efficiënt bezig zijn. Ze werken bijvoorbeeld maar door in de aanname dat elke e-mail belangrijk is en beantwoord moet worden, zonder zo’n idee eens kritisch tegen het licht te houden. Filosoof en auteur Karim Benammar windt zich er in een recent artikel van journalist Loeka Oostra op MT.nl over op.
Herkenbaar? Jij ziet allang dat die best practice bij je collega ook een boost zou geven aan de resultaten op jouw afdeling of bij jouw klant. Je weet hoe de werkprocessen veel beter en sneller kunnen. Maar je medewerkers of je klanten zijn veel te gehecht aan de oude vertrouwde manier van werken. We hebben het altijd zo gedaan en het werkt prima, hoor je dan. Zo jammer, je team laat de mogelijkheid liggen om veel tijd en geld te besparen en het werk op een leukere manier gedaan te krijgen!
Comfortzone
Toch is het niet voor niets dat die comfortzone voor veel mensen zo aantrekkelijk is. De oudste delen in ons brein zijn erop gericht vooral gevaar op te merken en uit de weg te gaan. Routine is veilig, verandering betekent gevaar, want: stel dat ik het niet kan, stel dat ze me niet meer aardig vinden, stel dat ze aan mijn voorrechten komen, stel dat ik met die collega moet gaan samenwerken…
Komt het (vermeende) gevaar dichterbij, dan reageren we vaak primair met angst en weerstand. Niet de handigste emoties als je verandering wilt. Willen we er daarentegen weloverwogen mee omgaan, dus de meer rationele delen van onze hersenen benutten, dan is emotieregulering van essentieel belang.
Vastgeroest
Wil jij je medewerkers of je klanten zó begeleiden dat ze open staan voor een kritische blik op de dagelijkse routine? Leer dan eerst je eigen weerstanden heel goed kennen en er verstandig mee omgaan. Dan ontwikkel je ook inlevingsvermogen, en vaardigheden die je goed kunt gebruiken om je medewerkers of (interne) klanten te verleiden om met je mee te gaan in een nuttige kritische blik op de vastgeroeste overtuigingen en ingesleten karrensporen.
Inzicht
Het is niet voor niets een grote trend dat managers en andere leading professionals steeds meer aandacht krijgen voor persoonlijk leiderschap. Vernieuwing levert tijd en geld op en heel veel plezier! Maar het vraagt inzicht en kunde om daarin leiding te nemen. In de eerste plaats over jezelf.
Wil je meer weten over je eigen comfortzone en die van je collega’s? En weten hoe onze oeroude genen ons gedrag bepalen? Kom dan naar het Jubileumevent van Managers-EQ. Je bent van harte welkom! Je vindt hier alle informatie en tickets.
O ja, dat artikel met Karim Benammar vind je hier.
Hartelijke groet, Heleen