klanten

Managers-EQ heeft training en/of coaching ingezet bij o.a. de volgende organisaties:

 • Syntrus Achmea Real Estate & Finance – Amsterdam
 • Provincie Gelderland
 • Engie Zwolle
 • Hogeschool Arnhem en Nijmegen
 • Hogeschool Leiden
 • Exsin Recht & Ruimte BV
 • Ruitenburg Adviseurs & Accountants – Delft
 • KPMG – Amstelveen/Arnhem/Zwolle/Groningen
 • Helder Onderwijs – Arnhem
 • Hago Zorg – ’s Hertogenbosch
 • Coldenhove Papier – Eerbeek
 • Start People – Almere
 • Regionale UitvoeringsDienst (RUD) Twente
 • ConsortArchitects BV – Rotterdam
 • Blankestijn & Partners – Wageningen
 • Bayer HealthCare – Mijdrecht
 • Gemeente Wageningen
 • ProRail – Utrecht
 • Suiker Unie – Dinteloord
 • APG Cordaris – Heerlen/Amsterdam
 • Fresenius Kabi Nederland B.V. – Zeist
 • Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis – Amsterdam
 • Augustus Connect – Vught
 • Westerduin Personeel – Oosterhout
 • EP Nuffic – Den Haag
 • Siza – Arnhem
 • DEKRA – Arnhem (voormalig KEMA Quality)
 • WagenaarHoes Organisatieadvies – Driebergen
 • Bo-Ex – Utrecht
 • Rabobank – Nijmegen,
 • Varex Imaging – Dinxperlo
 • Canisius Wilhelmina Ziekenhuis – Nijmegen
 • Royal FloraHolland – Aalsmeer
 • Ostrica Vermogensoplossingen – Amstelveen

Toen ik begon als directeur bij Exsin, was ik vaak nog geneigd om als ‘meewerkend voorman’ mijn werk te doen. Ik kwam in contact met Heleen omdat ik me als coachend leider wilde ontwikkelen. Die rol vul ik nu steeds beter in en dat pakt heel goed uit. Steeds vaker geef ik anderen de gelegenheid om ruimte en verantwoordelijkheid te pakken. Ik kan mijn missie nu nog effectiever vormgeven: een organisatiecultuur waarin we de dingen steeds meer sámen doen. Waar we nog meer als team met elkaar verbonden zijn. Uit dit MEQ-traject heb ik veel belangrijke inzichten gehaald. Ik reageer of handel nu bijvoorbeeld meer vanuit een bepaalde rust. Ik voel me effectiever, (nog) energieker en haal (nog) meer voldoening en plezier uit mijn werkdagen.

Taede Wielstra

Directeur, Exsin Recht & Ruimte

Heleen wekt meteen vertrouwen. Ik vind haar aanpak prettig, ze heeft een scherpe blik, doorziet dingen goed, vraagt door en is open en warm.

De waan van de dag en mijn talent om dilemma’s heel pragmatisch op te pakken, maken dat ik houd van ‘lekker doorpakken’. Achterover leunen om m’n kern en gevoel te onderzoeken doe ik dus minder snel. Ik besef nu dat door dit wel te doen, het rust brengt én ik daarna juist weer sneller goed kan doorpakken. Dus fijn!

Een gevoel van onrust en ongeduld herken ik nu meer als signaal. Onlangs, in een gesprek op het moment dat ik ongeduldig werd, ging ik niet ‘in m’n hoofd’ om het aanpakplan te bedenken en op tafel te leggen. In plaats daarvan leunde ik achterover en bleef gewoon luisteren. Dat voelde goed en bracht ook het resultaat dat ik voor ogen had.

Het besef dat het voelen en tonen van kwetsbaarheid de grootste uitdaging was, groeide gaandeweg het traject. Wanneer ik het niet aanga voor mezelf, houd ik moeilijker verbinding met anderen. En dat is juist belangrijk voor me. Om de dingen voor elkaar te krijgen in mijn functie, maar zeker ook voor mezelf.

Ik ben heel blij met het inzicht, de eye-openers en de schop onder m’n kont 🙂

Marieke Heilbron

Directeur-bestuurder, Elan Wonen

Ruim twee jaar geleden ging ik het avontuur aan om teammanager te worden bij de Provincie Gelderland. Dit was voor mij een spannende en nieuwe stap in mijn loopbaan die ik graag wilde zetten. Gelukkig kreeg ik de gelegenheid om een coach te zoeken die mij hierbij kon begeleiden.

Heleen ter Avest van Managers-EQ had ik al eens ontmoet en ik voelde toen een klik. Ik ben met haar in gesprek gegaan en ze heeft mij vervolgens tot eind vorig jaar gecoacht. Zonder de coaching van Heleen had ik een aantal belangrijke beslissingen t.a.v. mijn werk waarschijnlijk niet durven en kunnen nemen. Doordat ik heb geleerd uit te gaan van mijn eigen kracht en meer zelfvertrouwen te hebben, voel ik veel meer innerlijke rust. Dat merk ik in mijn werk (waar ik nu goed op mijn plek ben), in relatie tot mijn team, collega’s en ook privé.

Met Heleen kon ik goed sparren, ze spiegelde mij, liet me inzien waar mijn onzekerheden vandaan komen. Vooral dat laatste was cruciaal om de verandering in mezelf te kunnen maken. Daarbij hebben de opstellingen van de identiteit bij Licht & De Boer, die onderdeel uitmaakten van het programma, ook een belangrijke bijdrage gehad.

Het was een bijzonder traject, zeker omdat ik in coronatijd van functie veranderde, en het heeft mij veel gebracht waardoor ik mijn managementrol nog beter kan invullen.

Caroline Hendriks

Teammanager Provincie Gelderland

Heleens kracht is aanzetten tot eigenaarschap en een lerende houding. ‘Er gebeurt niet zoveel’ wordt ‘Ik doe niet zoveel’. En vervolgens aan de bak!

Wat het traject me heeft opgeleverd? Ik word meer gehoord, kan beter met mijn gevoelens omgaan en bereik makkelijker en meer resultaat. Ik heb veel inzicht verworven, ben me bewuster van mezelf en van mijn mechanismen. Ik zit nu in een spiraal omhoog en dat in een lastige tijd.

Heleen luistert en kijkt heel goed, ze heeft me goed bij de les gehouden (focus) en ook de ruimte gegeven om te voelen en verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb haar ervaren als vertrouwenwekkend, warm, bekwaam en doelgericht.

Los van de gemaakte afspraken heb ik één keer dringend overleg nodig gehad en is er toen acuut tijd vrijgemaakt. Dat heeft voor mij heel veel betekend, daarvoor nogmaals dank! Ik ben heel tevreden met het jaartraject zoals we dat gedaan hebben. Van harte aanbevolen!

Paul Fest

CCO, Cosun Beet Company (vh. Suiker Unie)

Nu heb ik veel meer vertrouwen in mijn capaciteiten als leider. Ik duw mensen niet meer, ik coach en inspireer. Dan gaan ze veel eerder mee. Binnen de directie ervaar ik meer respect en waardering. Als all round zakenvrouw ben ik gegroeid; ik had al prima ondernemersvaardigheden, maar hoef nu niets meer te ‘spelen’, het komt van binnenuit.

In mijn omgeving zie ik dat coaching vaak tijdelijke gedragsverandering geeft. Maar ik voel dat je bij mij iets in de kern hebt veranderd. Je bent kritisch op een liefdevolle manier en hebt al snel door aan welke knoppen je moet draaien om het gewenste resultaat te krijgen. Wat een mooie gave en wat een hoop kennis heb je. De uitkomst van de verandering is zo positief en heeft mij zoveel moois gebracht, dat ik je heel erg dankbaar ben.

Daphne Rietbergh

Directie, Rietbergh Maatpakken en Trouwpakken

Het had ook niet veel langer moeten duren, ik zat tegen een burn-out aan. Ik zat te worstelen met mijzelf. Mijn kop vol gedachten en geen rust kunnen vinden in mijn lijf. Ik vond dingen niet meer leuk: op mijn werk, klussen bij de kinderen, sport. Dingen waar ik altijd plezier in had, het werd allemaal ‘moeten’. Wat een energie was ik hierdoor kwijt. In het MT ergerde ik me en ik had niet in de gaten dat dat meer aan mezelf lag dan aan anderen. Ik hield mijn ergernis binnen tot het er toch uit kwam, op een manier die ik niet wilde en die ook niet werkte.
Door mijzelf open te stellen in de gesprekken met Heleen, weet ik nu wat de oorzaak is van mijn handelen. Het waren vooral mijn gedachten die met mij aan de haal gingen en mijn gevoelens en gedrag beïnvloedden. Door me hier bewust van te zijn en er afstand van te kunnen nemen ben ik weer in balans met mijzelf gekomen. Het belangrijkste is: ik heb weer energie en die straal ik ook uit. Ik ben gestopt met roken. Heb weer volop plezier in tennis. Als het in je hoofd rustig is, kan de agenda vol zijn maar ik heb er geen last meer van! Collega’s merken dat, en je komt meer tot een goed gesprek.
Ik sta niet zo snel meer met mijn oordeel klaar. Vlieg er niet meer gelijk bovenop. Heb meer begrip voor anderen. In het MT ben ik daar nu misschien wel een voorbeeld in. Als leidinggevende ben ik opener en mijn stijl is meer coachend geworden, dat is in lijn met de veranderingen in de organisatie trouwens. Laatst was er wat aan de hand met een van mijn mensen, en hij was eigenlijk zo weer rustig doordat ik de tijd nam. Zo kwam hij sneller tot ideeën voor de oplossing.
Vooraf had ik wel mijn twijfels over zo’n traject, het is best persoonlijk en ik heb geen zin in vaag gedoe. Maar ik ben nu juist heel blij dat ik het gedaan heb. Ik heb de nodige managementtrainingen gehad via het werk, veel tools geleerd bijvoorbeeld over communicatie, maar dan kom je niet altijd tot het punt waar je wilt komen. Nu wel.
In Heleen heb ik een heel goede coach gehad. We hadden een goede band, de gesprekken gingen heel gemakkelijk. Ze voelde het goed aan en benoemde ook de dingen die niet zo leuk waren. Ze zette de juiste middelen in om het resultaat te bereiken. Elke keer voegde ze weer iets toe waar ik echt wat aan had.
Wat een cadeau, deze veranderingen. Mijn vrouw merkt het ook aan me. Ik krijg weer dingen terug. Ze gaat binnenkort spontaan met me mee op een reis naar Tanzania, terwijl ze dat eerder nooit wilde. Dat soort dingen, dat is de grootste winst.

Freek van Schaik

Teammanager Winning en Zuivering team Beheer en Diensten, Vitens

/Het coachingsprogramma met Heleen heeft me veel opgeleverd. Het resultaat is dat het beter en gemakkelijker lukt om anderen in beweging te krijgen.

Voorheen had ik de neiging om te veel naar me toe te trekken en dan irriteerde het me dat anderen niet deden wat ik vond dat moest. Nu laat ik verantwoordelijkheid bij degene waar die hoort. Daardoor ging er laatst in 10 minuten zonder veel moeite een kogel door de kerk over een belangrijk besluit, waar ik eerder veel meer aan zou hebben moeten trekken. Zoiets scheelt enorm veel energie en het zorgt voor een gelijkwaardige werkrelatie.

Nog een succesfactor: mijn doel- en resultaatgerichtheid zijn niet veranderd, maar mijn focus ligt meer op de belevingswereld van de ander. Daardoor kan ik met meer rust en humor reageren.

Zonder zweverig te worden heeft Heleen mij leren voelen dat emoties een functie hebben, ook in een zakelijke setting, en dat het voelen en soms ook uiten ervan juist veel kan opleveren: het heeft mijn zelfbewustzijn en veerkracht vergroot.

Net als mijn overtuigingskracht. Onlangs, bij een bijeenkomst met een groep coachend leidinggevenden, had ik tot doel om tot besluiten te komen. Voorheen zou ik mijn presentatie puur inhoudelijk hebben ingestoken, maar dat gaf vaak weerstand of discussies. Dit keer stond ik er anders bij en wist ik goed aan te sluiten op wat er leefde in de groep. Na afloop waren de nodige knopen doorgehakt en kreeg ik zeer positieve feedback, ook van sceptici.

Heleen is goed in staat te verwoorden wat er speelt en met haar inzicht in mensen en de wijze van haar communicatie, open, warm en confronterend, heel snel tot de kern te komen. Er blijft altijd genoeg te leren als professional in een dynamisch bedrijf en het zijn geen toverformules die je leert in dit programma. Maar ik ben erg blij met deze ervaringen en ik ben er absoluut van gegroeid als persoon en manager/adviseur.

Daisy Heijnen

HR-manager, Exsin Recht & ruimte

Mijn hele leven heb ik zeer doelgericht gewerkt, haalde alles wat ik als doel stelde, rechtsom of linksom. Dit kostte geregeld zeer veel energie. Ik vroeg me af hoe ik zo tot 67 door kan gaan, en wilde onderzoeken of er niet een alternatief is. Meer op intelligentie, minder op kracht.

Heleen heeft me enorm geholpen om inzicht te krijgen in mezelf als persoon en mijn manier van zijn en leidinggeven op het werk. Daarbij hebben we een aantal kenmerken en reflexen van mij vastgesteld die al lange tijd mijn dagelijks functioneren hebben beïnvloed. Door het bewust worden, vervolgens accepteren en het daarna leren een plek te geven in mijn leven, heb ik mijn effectiviteit van leidinggeven enorm kunnen verbeteren. Met veel minder energie kan ik nu veel duidelijker zaken bespreken en de verantwoordelijkheid op de juiste plek houden. Dit wordt bevestigd door mijn Management team. Ik ben niet veranderd, ik ben bewust geworden en ga er veel beter mee om.

Ook in de privé situatie heeft dit een grote positieve bijdrage gegeven in de relatie met mijn vrouw en kinderen.

Ik ben haar erg dankbaar daarvoor!

Laat nu de komende decennia maar komen…

Jeroen Alkemade

CEO, Coldenhove Papier

Het programma, dat wij in company met directie en management volgden, heeft de organisatie bepaald bij het belang van de methodiek. Veel gebeurt bij ons op intuïtie en dat moeten we vooral ook zo houden, maar als je het versterkt met een zuivere en bewezen methode, vormt dat een vliegwiel in ontwikkeling. Specifiek heeft het programma er ons als directie sterk van overtuigd dat we gebruik moeten maken van emotiemanagement en heeft het ons inzicht opgeleverd hoe wij dat kunnen inzetten en uitbouwen. Het programma was afwisselend. We zijn niet snel lang te boeien maar dat is in dit geval goed gelukt. Heleen toonde de kracht om aan de methode vast te houden. Zonder dat dit voelde als een keurslijf, maar integendeel de toegevoegde waarde zichtbaar maakte.

Directeur

Uitzendbranche

Waardevol in dit traject was de combinatie van gevoel en zakelijkheid. Gevoel wordt ingezet om een doel te bereiken, het wordt niet ‘zweverig’. Een goede balans. Het uitdragen van mijn visie bij het geven van presentaties met authentiek, zichtbaar, hoorbaar en voelbaar enthousiasme, is volgens mijn leidinggevende gigantisch verbeterd. Bij aanvang van het traject dacht ik mezelf al goed te kennen, maar Heleen heeft me geholpen dit plaatje completer te krijgen. Ik heb hier zowel privé als zakelijk plezier van en wens het iedereen toe.

Olaf van Baal

CIO, Cosun Beet Company (vh. Suikerunie)

Het laatste beoordelingsgesprek met mijn leidinggevende was heel positief, tevredenheid van beide kanten. Toch had ik behoefte aan verdieping. Ik zag bij anderen een soort rust in hun manier van reageren die ik ook wel graag wilde maar die ik niet bezat. Dat kostte mij de nodige energie. Redenen om aan dit programma deel te nemen.

En het heeft me veel gebracht. Heleen combineert theorie, casuïstiek en een lolletje tot iets waarbij het makkelijk is om er in mee te gaan. Er hangt iets luchtigs omheen. Ik stelde me daardoor vrij makkelijk open. Heleen zet die sfeer neer. Soms werd ik als het ware door elkaar geschud. Dat mag ook wel, dan haal ik eruit wat er in zit en dat wil ik. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, maar er is een element bij gekomen. Juist als het lastig wordt, doe ik andere dingen dan voorheen. Als ik nu luister, luister ik naar wat er bij de ander achter kan zitten. De inhoud laat ik gemakkelijker (tijdelijk) los en ik weet eerst mee te bewegen. Dat levert op, dat we vanuit het gezamenlijk belang werken. Een vergadering start ik soms bewust anders, waardoor iedereen er echt bij is, in de flow van de bespreking. Ik ben zeer tevreden over de resultaten die ik bereikt heb.

Joke Ydema

Programmamanager , OSG Metrium

Het aanspreken van mijn medewerkers op hun gedrag deed ik op een aanvallende manier. Ik kreeg dan een soortgelijke reactie terug. Maar hoe het anders moest… op de een of andere manier kreeg ik dit niet gedraaid. Ik voelde me niet op mijn gemak in mijn rol van leidinggevende. Werk belandde steeds terug op mijn bord. De sfeer in mijn team belandde in een spiraal omlaag.

Daarom ben ik dit programma gaan doen. Ik vond het heel compleet, de verschillende onderdelen vormden een mooie combinatie. Het was soms flink confronterend, en ik kreeg regelmatig een spiegel voorgehouden. Maar dat ging altijd respectvol. Ik houd niet van zweverig gedoe. Gelukkig was het over het algemeen heel concreet, en hoewel een enkele oefening wat onwennig was, telt het resultaat.

Ik ga nu heel anders om met de mensen, ik weet hoe ik het aan kan pakken en ben daarbij gewoon heel zelfbewust. Een prettigere leidinggevende, denk ik. Ik krijg in elk geval andere reacties terug! Iets van ‘geen probleem, pak ik op!’. Laatst bood een medewerker zelf aan om werk over te nemen. Een waardevol teamlid dat wat terughoudend kan zijn, werd opener door mijn manier van vragen. Al met al heb ik veel geleerd en ben ik erg blij met hoe dat uitpakt in mijn leiderschap en mijn team.

Heleen? Open, warm, vriendelijk, inspirerend, oprecht, enthousiast en betrokken. Iemand bij wie je je erg op je gemak voelt, bij wie je geen afstand ervaart.

Sander Valkenburgh

Hoofd Salarisadministratie , B&L Accountants en Belastingadviseurs

Dit programma heeft mij heel veel opgeleverd. De aanleiding om dit te gaan doen was dat ik vaak geïrriteerd was als medewerkers niet deden wat ze toegezegd hadden. Ik kon me dat niet voorstellen, afspraak is toch afspraak? Ik nam het werk dan maar over, maar daardoor maakte ik het ze veel te makkelijk. Dit had een negatieve invloed op mijn stemming en gedrag.

Door dit programma ben ik mijzelf en anderen gaan observeren en ben ik aan het denken gezet. Nu stel ik heldere grenzen en weet mensen met humor en op een duidelijke manier aan te spreken. Ik heb veel meer rust en ruimte, ben doelgerichter en effectiever in mijn werk. Medewerkers en directeuren doen wat ik met ze afspreek, en ik weet ze mee te nemen in mijn kijk op zaken. Heleens talent is dat ze de vinger precies op de zere plek weet te leggen. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb.

Sonja Termijn QC

Manager Finance & Control , ConsortArchitects BV

Vraag hier je
gratis e-book aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

AVG

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Antoine Driessen

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Jessie Bekkers

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.

Vraag hier het interview aan

Ontvang ook updates van het waardevolle MEQ-zine over inspirerend leiderschap en EQ-ontwikkeling. Je kunt je altijd weer gemakkelijk uitschrijven.

Privacy

Bedankt, check je inbox (of SPAM) voor het e-book.